Argentina

Les om Argentina

ARGENTINA, MANGFOLDETS LAND

Mangfold er det ordet som faller en først inn når man skal beskrive dette veldige landet. Argentina er Sør-Amerikas nest største land og dekker et område omtrent like stort som Vest-Europa. Det strekker seg fra grensen mot Bolivia i nord og helt ned til Kapp Horn i sør, fra Andesfjellenes majestetiske fjelltopper i vest til det mektige Atlanterhavet i øst. Navnet Argentina kommer av det latinske ordet argentum (sølv), etter Rio de la Plata (Sølvelven på spansk), den lange bukten som kiler seg inn mellom Argentina og Uruguay.

Historie
Spanjolenes kolonisering av det som i dag er Argentina startet på begynnelsen av 1500-tallet. Da de landet på kysten av Rio de la Plata, brakte de med seg sykdommer og epidemier, krig og ødeleggelse. De opprinnelige urfolkene som hadde bebodd dagens Argentina i mange årtusener, forsvant etter hvert, territoriene skiftet «eiere», enkelte grupper ble assimilert inn i andre, eller migrerte fra sitt opprinnelige territorium til andres og mistet dermed både sin kultur og sin genetiske egenart. I dag eksisterer det bare noen få grupper av urfolk i Argentina, men de er til gjengjeld tallrike og har en sterk kulturell identitet.

Etter hvert kom dette området til å inngå i to spanske visekongedømmer, Peru og Rio de la Plata. Det sistnevnte erklærte sin selvstendighet i 1816, men det varte enda et halvt århundre før republikken Argentina ble dannet.

De fruktbare slettene ga gode avlinger, og eksporten av ull, kjøtt og hvete til Europa gjorde at den nye staten rundt 1900 var et av verdens ti rikeste land. Men da den globale depresjonen satte inn på slutten av 1920-tallet, førte det til stor arbeidsløshet og sosial uro, og høyreekstreme grupperinger oppsto. Etter en periode med vekslende regjeringer, militærdiktaturer og politisk uro, kom Juan Domingo Perón til makten i 1945, og den peronistiske bevegelsen kom til å prege argentinsk politikk i årtier fremover. I 1955 ble Perón avsatt av militæret og måtte i landflyktighet, men kunne vende tilbake til makten i 1973. Men stemningen i landet ble stadig mer polarisert, og i 1976 grep militærjuntaen makten på nytt. Juntaen gikk brutalt frem mot systemkritikere, og så mange som 30 000 mennesker antas å ha blitt drept frem til 1982, da diktaturet falt etter den fatale Falklandskrigen. Året etter ble demokratiet gjeninnført. Etter en kraftig økonomisk nedtur på begynnelsen av 2000-tallet, er landet i ferd med å innhente seg. I 2003 ble Néstor Kirchner valgt til president, etterfulgt av Mauricio Macri som ble innsatt i slutten av 2015. Argentina er nå Sør-Amerikas tredje største økonomi. Likevel: Det er fortsatt store forskjeller på fattig og rik, og over en tredjedel av barn og unge i Buenos Aires lever i fattigdom.
Natur
Hvis det er naturen heller enn byene som frister, er det få land i verden som kan by på like mange spektakulære opplevelser som Argentina. Det finnes nok av nasjonalparker, høye fjell og dype skoger som venter. Dyrelivet byr på det meste: Spekkhoggere fanger sel fra strendene, kondorer svever over vulkaner i fjellene, sjeldne jaguarer og papegøyer gjemmer seg i de subtropiske skogene, flodsvin og kaimaner vader i de nordøstlige sumpene, og vikunjaer beiter på høyslettene. Klimaet veksler fra subtropisk i nord til nesten arktisk i sør. Størstedelen av landet har likevel et temperert klima. Hver region er unik; man kan ikke besøke kun Buenos Aires eller Patagonia og hevde at man har «sett Argentina». Iguazu-vannfallene og de subtropiske skogene i nordøst, pampasen, høyslettene med saltørkener, våtmarksområdene, vinmarkene i Mendoza, innsjøene, de enorme estanciaene, kystområdene ved Atlanterhavet og Antarktis; alt dette venter på å bli utforsket.
Kultur
Argentina har et blomstrende og mangesidig kulturliv, og innbyggerne er med rette stolte av sin kultur, enten det gjelder billedkunst, musikk, dans, teater, film eller litteratur. Det meste foregår i Buenos Aires som definitivt er en kunstby, både hva gjelder kunstmuseer, -gallerier, og -markeder. Faktisk har byen de siste årene fått ry som en av de beste i verden for graffiti og gatekunst, og det kan være vel verd å bli med på en guidet tur gjennom byen for å beundre den mangfoldige og fargerike kunsten på utallige offentlige og private bygninger. Teatro Colon i Buenos Aires er en av verdens fremste teater-, opera- og konsertscener. Kulturelt er Argentina likevel mest kjent for tangoen, som ble født på slutten av 1800-tallet som en sammensmeltning av uruguayansk og argentinsk dans. I Argentina kommer man ikke utenom fotball. For mange er idretten religion. Den største eksponenten for fotball summerer opp landet bedre enn noen; Diego Maradona, en gutt fra gatene i Buenos Aires, er kanskje den fremste fotballspilleren verden noen gang har sett. På 1980-tallet gjorde han fotball til en kunstform, og selv i dag er han en av de mest populære innbyggerne i landet til tross for sine «synder» på tampen av karrieren.
Mat og vin
Maten er en viktig del av argentinsk kultur, og de fleste sosiale sammenkomster handler om å dele et måltid. Argentinerne tar biffen sin på blodig alvor, og landet regnes for å ha verdens beste oksekjøtt. Et skikkelig festmåltid; en asado med grillet kjøtt i alle varianter, hører med til et besøk her. Det hele skylles ned med en argentinsk rødvin, som er helt i verdensklassen. Men på grunn av landets store geografiske utstrekning og kulturelle mangfold har det argentinske kjøkkenet mye mer å by på: I Patagonia spiser man vel så mye lam og geit som oksekjøtt, og fisk fra elvene og havet er også populært. Og overalt finner man internasjonale matretter, spesielt fra middelhavsland som Italia og Spania, på menyen.

- Store norske leksikon

- UDs reiseinformasjon

- Vaksineinformasjon for Argentina.

- Argentina video

13 dager / 12 netter

Denne turen tar deg til Peninsula Valdes på østkysten av Patagonia. Her får du oppleve hvaler, delfiner, sjøelefanter, sjøløver og en koloni på over en halv million pingviner. I Mendoza kan du nyte et glass vin på en herregård og se Andesfjellene i horisonten. Du får besøke noen av områdets beste vingårder og nyte et tradisjonelt asado måltid. Turen avsluttes i Buenos Aires der du får besøke de ulike bydelene, oppleve et fantastisk tangoshow, og shoppe i de mange butikkene.

13 dager / 12 netter

Start reisen din i Buenos Aires, ofte omtalt som «Sør-Amerikas Paris». Fortsett til pampasen utenfor Buenos Aires og bo på en typisk argentinsk estancia. Her kan du slappe av i landlige omgivelser, ri, gå turer og spise tradisjonell argentinsk mat rett fra grillen. Fra den avslappende tilværelsen på estanciaen går turen videre til et av verdens mest spektakulære naturopplevelser, fossefallene i Iguazu. Iguazufallene ligger på grensen mellom Argentina, Brasil og Paraguay.
Estanciaene, eller ranchene, spiller en stor rolle i Argentinas kultur og økonomi. I tidligere tider var disse storgårdene lokomotivet som etablerte Argentina blant verdens ledende produsenter av kjøtt og kornprodukter. Svært få vil være uenige i at disse ranchene, som finnes over hele regionen, er opphavet til verdens beste biffer. For argentinere er fantastisk biffkjøtt mer enn en interesse – det er en nasjonal mani på høyde med vinsmaking, med over 50 ulike oppdelingsmåter å velge mellom.

4 dager / 3 netter

På denne turen kan du velge mellom flere spennende utflukter; du kan bli med på en spektakulær togtur med «toget til skyene» som klatrer oppover Andesfjellene, opp til 4200 meter over havet. I Purmamarca kan du se den vakre sjufargede åsen – «the Hill of the Seven Colors» og rusle langs de smale, brolagte gatene blant hus bygget av mudder og strå. Bli med til Cafayate som er et av Argentinas beste vindistrikter. Du kan også besøke det enorme saltplatået Salinas Grande.
El Calafate er inngangsportalen til storslagne naturopplevelser i det sørlige Patagonia. Isbreene, Perito Moreno og Upsala er naturlige høydepunkt i Los Glaciares nasjonalparken. Denne nasjonalparken står på UNESCOs verdensarvsliste og inneholder også over 1000 forskjellige fuglearter, hvorav de fleste ikke er registrert. Glem heller ikke å besøke fjellvandrernes favoritt, El Chalten, og ta gjerne en avstikker til nasjonalparken Torres del Paine over grensen mot Chile.
Valdes-halvøya på den østligste spissen av det sentrale Patagonia er i praksis en ekte øy, forbundet med fastlandet via en smal 35 km lang landstripe. Dyrelivet på og rundt Valdes-halvøya er unikt. Her kan du på nært hold oppleve hval og pingviner; delfiner, sjøelefanter og sjøløver, sjø- og landfugler som den sjeldne rhea, Patagonia-haren mara, samt rever, stinkdyr og flokker med kameldyret guanaco. Sør for Valdes-halvøya ligger Punta Tombo. Her holder verdens største koloni av Magellan-pingviner til; hvert år ankommer over en halv million mellom november og mars.
Tierra del Fuego er spansk for Ildlandet, og omtales ofte som Verdens Ende. Denne øygruppen består av hovedøya Isla Grande de Tierra del Fuego og en gruppe mindre øyer. Hovedøya er delt mellom Chile og Argentina. Ushuaia er hovedstaden i den argentinske provinsen Tierra del Fuego, og regnes som verdens sørligste by. Den ligger på sørkysten av Tierra del Fuego i en vid bukt, vernet i nord av Martial-fjellene og i sør av Beagle-kanalen. Ushuaia er dermed basen for oppdagelser i denne regionen.
Bariloche er en vakker by, sentralt i innsjøregionen, og de spektakulære fjellområdene omkring leder tankene hen på alpinlandsbyer i Mellom-Europa. I Bariloche kan du reise blant de vakre sjøene, utforske majestetiske fjell, eller la deg utfordre av sportsaktiviteter som ski, golf, fjellvandring, sykling og elvepadling i tøffe stryk. Glimrende overnattingssteder, flotte utsyn og et vell av aktiviteter gjør Bariloche til den mest populære destinasjonen i Patagonia.

Reiser som også inkluderer Argentina

  • Rundreise med Buenos Aires - Iguazu og Rio de Janeiro
    Rundreise med Buenos Aires - Iguazu og Rio de Janeiro

    To uker fra kr. 65.900,- for to personer i dobbeltrom

    Her får dere oppleve tango i tangoens hovedstad, beskue ett av verdens vakreste underverk fra både argentinsk og brasiliansk side, samt kose dere noen dager på stranden i verdensmetropolen Rio de Janeiro. Underveis bor dere på utmerkede hoteller og blir tatt vel vare på av våre lokale representanter.
    Les mer...

Kontaktskjema..

Ibsen Reiser AS
Parkveien 55
0256 Oslo

e-post: post@ibsenreiser.no
Tlf. (+47) 22 83 92 15

Du kan nå oss på telefon mandag til fredag mellom 10:00 og 15:00.

Fyll inn skjemaet under for å sende oss en uforpliktende forespørsel (alle felt må fylles inn):

Du vil motta en kopi av meldingen til den epost-adressen du har oppgitt. Vennligst ring oss hvis du ikke mottar noen kopi.

Tlf. (+47) 22 83 92 15
Du kan nå oss på telefon mandag til fredag mellom 10:00 og 15:00.Ibsen Reiser AS
Parkveien 55
0256 Oslo
Telefon: (+47) 22 83 92 15
Foretaksregisteret NO 994906348 MVA
Les mer om Ibsen Reiser...

Trygghet

RGF logo iata logo

Kvalitet

Når dere reiser med Ibsen Reiser er dere garantert høy kvalitet. Våre vilkår er i henhold til «Alminnelige vilkår for pakkereiser», og vi stiller lovbestemt garanti til Reisegarantifondet.
Les mer om oss...