Buenos Aires

Buenos Aires har fått sitt navn etter de sjøfarendes skytshelgen Ciudad de Nuestra Señora Santa Maria del Buen Aire. Men byen gjør også ære på navnene «Dronningen av la Plata», «Tangoens hjemby» og «Sør-Amerikas Paris». Selve byen, the Capital Federal, har over tre millioner innbyggere – porteños som de kaller seg, mens hele hovedstadsområdet, Gran Buenos Aires, har rundt 14 millioner.

Byen er et konglomerat av historiske bygninger og moderne arkitektur; av eksklusive butikker og et yrende natteliv, og et spektakulært utvalg av kulturbegivenheter året rundt. Fra den fattige, men fargerike bydelen La Boca, til det pulserende og levende Palermo, til det mer hippe og tradisjonelle San Telmo, til det nye, stilige Puerto Madero, til det Paris-lignende Recoleta – Buenos Aires har så mye å by på at det er vanskelig å få med seg alt. Byen er sterkt påvirket av europeisk kultur, men har likevel sitt spesielle særpreg. Latinamerikanske farger, rytmer, duft og smak blandes med europeisk eleganse, stil og dannelse. Kulturen, språket, folkloren, musikken og dansen er rent argentinsk. Og tangoen er overalt, fra tangodanserne som formidler hjerte og smerte på et torg en sen kveld, til musikken som strømmer ut fra butikker og restauranter og skingrer ut av høyttalerne i taxiene. Og bare noen kilometer fra byen ønsker historiske ranchos og små landsbyer besøkende velkommen med sine sjarmerende og vel bevarte gauchotradisjoner.

Les mer om Buenos Aires..

Steder å oppleve

I likhet med mange andre søramerikanske byer har Buenos Aires et kvadratisk rutenett av gater som danner nærmest like kvartaler. Dermed er det lett å orientere seg straks man har fått en viss oversikt. Mange av byens severdigheter ligger innenfor gangavstand, og man kommer seg til de fleste steder til fots kombinert med å bruke metroen (Subte). Den viktigste gjennomfartsåren er Avenida 9 de Julio, verdens bredeste aveny, som strekker seg fra Plaza Constitucion til Avenida de Liberador. Der den krysser Avenida Corrientes, «gaten som aldri sover», finner dere den 67 meter høye Obelisken, byens kjennemerke og stolthet som reiser seg som en gigantisk blyant på den store, ovale plassen.
Maiplassen
Likevel er det den store Plaza del Mayo – Maiplassen – som regnes som byens egentlige sentrum. Plassen har sitt navn fra mairevolusjonen i 1810, og siden har mange spektakulære hendelser funnet sted her. På østsiden ligger Casa Rosada, en stor, rosa bygning fra 1873 der Argentinas utøvende myndigheter holder til. Har dere sett filmen «Evita», vil dere kanskje dra kjensel på balkongen. Det var her Madonna fremførte «Don’t Cry for Me, Argentina» i filmen om landets elskede og omstridte presidentfrue Eva Peron. Tusener har gjennom årene demonstrert på denne plassen for og imot store sosiopolitiske hendelser, som Falklandskrigen. En mer stillferdig, men like kraftfull protest foregikk hver torsdag i 30 år da mødrene på Maiplassen demonstrerte for å få svar på hvor det ble av deres sønner og døtre som forsvant sporløst under «Den skitne krigen» etter militærkuppet i 1976. I Maiplassens nordvestre hjørne ligger Buenos Aires’ viktigste katedral, Catedral Metropolitana de Buenos Aires. Denne er bygd i neoklassisk stil og ble oppført mellom 1753 og 1860. Her ligger også mausoleet til den argentinske nasjonalhelten, frigjøringsforkjemperen general José de San Martin.
San Telmo
Noen få kvartaler sør for Maiplassen kommer dere inn i Buenos Aires’ eldste bydel (barrio), San Telmo. Det var her byen ble grunnlagt, og området ser ikke ut til å ha endret seg mye de siste par hundre år. Her finner dere sjarmerende, trange brosteinsgater og småhus fra kolonitiden, tangobarer og kafeer, gallerier, museer og suvenirbutikker. De fleste attraksjonene og turistene befinner seg i gatene Defensa og Balcarce. Hver søndag arrangeres et tradisjonsrikt antikvitetsmarked på Plaza Dorrego, San Telmos hjerte. Gatene stenges for trafikk, og dere har kvartal etter kvartal med antikviteter og kunst, klær, vesker, leker, plater, bøker, smykker, sko, og krimskrans i lange baner. Gateartister og musikere underholder i håp om å tjene en mynt eller to, og idet markedet er i ferd med å stenge, dukker tango-danserne opp. Mange har gjort det til et fast innslag under markedsdagen, til stor glede for turistene. Og det er flere såkalte milongas (tango-dansesteder) som starter når markedet er i ferd med å stenge.
Palermo
Palermo er den største bydelen i Buenos Aires, og også den mest trendy. Her kryr det av argentinske klesdesignere, hyggelige restauranter, kaféer og barer i gammeldagse bygninger langs brosteinsbelagte passasjer og gater med trær på sidene. Tempoet er helt annerledes enn nede i sentrum, og er også den beste bydelen å rusle rundt i dersom dere liker å gå og shoppe i småbutikker, og ta en pause på en fortauskafé mellom slagene. To av de mest populære områdene er kjent under navnene Hollywood og Soho. I Hollywood finner dere film- og TV-studioer og de beste nattklubbene i byen. Soho er kjent for sine trendy barer, loftsleiligheter og små, eksklusive butikker.  Sats på en avslappende ettermiddag og dra til Plaza Italia i den nordøstlige delen av området, hvor dere finner Buenos Aires’ dyrehage og botanisk hage. Eller dere kan rusle langs Avenida Santa Fe, som er kjent for sitt utmerkede utvalg av butikker. Det historiske området i Palermo, Palermo Viejo, ligger dessuten i nærheten, og dette er et utmerket sted for å runde av dagen med mer shopping. Her kan dere i tillegg beundre noen av de eldste bygningene i Buenos Aires. 
La Boca med Calle Caminito
Sjarmerende Calle Caminito er en av Buenos Aires’ mest fotograferte gater. Den ligger like ved havnen, og strekker seg gjennom det fargerike distriktet kalt La Boca (som på norsk betyr «munnen»). De vindskjeve trehusene her er malt i alle regnbuens farger, og det sies at beboerne i dette nabolaget – for det meste italienske havnearbeidere – brukte malingrester fra skipsverftet til å dekorere husene sine. I virkeligheten var det maleren Benito Quinquela Martín som skildret denne bydelen i kraftfulle farger og som inspirerte til å male husene for å gi litt skjønnhet og farge til det fattigslige distriktet. Resultatet er en artig og livlig skueplass, som i dag også byr på gateartister og annen underholdning. Dette var stedet hvor tangotradisjonen blomstret på en tid da dansen var forbudt i andre deler av byen, og her kan dere oppleve å bli dratt med på en spontan tango på gatehjørnet. Men bli ikke altfor distrahert av alt som skjer her – La Boca er også hjem for småkjeltringer og lommetyver.
La Recoleta
Recoleta-distriktet er det dyreste stedet i byen, men også det mest populære når det gjelder shopping, restauranter og natteliv. Det er likevel kirkegården, Cementerio de la Recoleta, som er verd et besøk. Ikke bare på grunn av at det er hvilestedet til mange berømtheter, men også for de rikt utsmykkede gravene. De høye monumentene gir deg følelsen av å vandre gjennom en miniatyrby med en fantasifull blanding av stilarter. Her ligger betydningsfulle medlemmer av den argentinske eliten: de rike og mektige, mens plebsen er henvist til den enklere Chacarita Cemetery. Det ble ansett som en skandale da Evita Peron fikk sitt gravsted her, siden hun kom fra alminnelige kår. Så har hun da også fått en relativt beskjeden grav, og den er heller ikke skiltmerket for turistene.
Kulturopplevelser
Buenos Aires har nok gallerier, teatre, museer og restauranter til å holde enhver kulturinteressert travelt opptatt i dagevis. Teatro Colón er et av verdens fremste operahus med en fremragende akustikk, hvor det fremføres operaer, balletter og konserter. Det er en arkitektonisk perle, bygd i fransk renessansestil, og den store kuppelen er dekorert med fresker av kunstneren Raul Soldi. Dessuten finnes tallrike museer, samt bokhandlere og biblioteker i hundrevis.

Vil dere se og oppleve kunstbyen Buenos Aires fra en annen side, tar dere bena fatt og blir med på en guidet tur for å se på byens fargerike veggmalerier og kunstverk. De siste årene har Buenos Aires fått ry som den fremste graffiti- og gatekunstbyene i verden. Private og offentlige bygninger, metrostasjoner og butikker er dekket av store og små veggmalerier i alle varianter.

Både zoologisk og botanisk hage er i verdensklasse, og rundt om i byen finner dere en mengde grønne oaser og parker. Kirkebyggene favner alle verdensreligioner, og mange av dem er arkitektonisk interessante. Er dere fotballinteressert, kan det anbefales å prøve å få tak i billetter til et lokaloppgjør mellom to av Buenos Aires’ mange fotballklubber. Er dere fans av fotball-legenden Maradona, kan dere se hans hjemmelag, Boca Juniors, spille på Boca Stadion.
Tango: Vakker, dramatisk og lidenskapelig
Buenos Aires er tangoens hovedstad, og en viktig del av byens identitet. Det var i fattigkvarterene La Boca og Barracas dansen først fikk fotfeste på slutten av 1800-tallet, som en sammensmelting av argentinsk og uruguayansk dans. Snart ble den populær i dansehaller over hele byen. Europa oppdaget den, og fra rundt 1910 var tango den mest populære dansen i Paris. Tangosangeren og -komponisten Carlos Gardel var en av sin tids verdensstjerner, og hans originalopptak har til og med kommet på UNESCOs verdensarvliste! I Buenos Aires er det tango overalt: det finnes egne radiostasjoner og en TV-kanal for tango, det finnes et tango-hotell, tango-museer, tangoskoler osv. Som turister kan dere ikke unngå å se de mange parene som opptrer på gatehjørnene og torgene. Blir dere bitt av basillen, har dere flere muligheter: Dere kan gå på et helaftens tangoshow, som gjerne inkluderer både noe danseundervisning i forkant, og middag for dem som ønsker det. Disse showene er myntet på turister, og blir av tangopurister kalt «eksport-tango», men de spektakulære oppvisningene kan likevel være en flott opplevelse. Men ønsker dere en mer autentisk opplevelse, kan dere oppsøke en milonga. Dette er salonger hvor vanlige porteños – byboere – møtes for å danse tango. Er dere skikkelig frelst, kan dere besøke Buenos Aires under en av de store tangofestivalene som foregår hvert år.
Mat og vin
Man kan knapt snakke om Buenos Aires uten å nevne mat og drikke, som er en stor del av kulturen i byen. De fleste sosiale sammenkomster handler om å dele et måltid. Det argentinske kjøkken gjenspeiler de store immigrasjonsbølgene fra Europa, Asia og Sør-Amerika, og er spesielt påvirket av matretter fra middelhavsland som Italia og Spania. Argentinerne er svært stolte av sitt smakfulle kjøtt, og serverer det gjerne rett fra grillen uten annet tilbehør enn eventuelt poteter i en eller annen form. I Buenos Aires er det over 3500 restauranter å velge mellom. Man spiser middag sent her; mange spisesteder åpner ikke før 21.30 eller deromkring. Bra steder for barer og restauranter er gågaten Lavalle, i sentrum ved bredden av Puerto Maderos, Palermo-området, og Báez, hovedgaten i Canitas. Men dere finner stort sett mat overalt; pizza og pasta, empanadas og sandwicher, amerikansk kjedemat, kinesisk, indisk og mexikansk. Men man reiser ikke til Argentina for å spise pizza eller hamburgere! Den argentinske biffen har rykte på seg for å være den saftigste og møreste du kan få servert, så velg heller et festmåltid med biffer eller annet kjøtt grillet over åpen flamme. Og glem ikke å smake på vinen. Argentinas vinindustri har de siste årene gjennomgått en modernisering og kvalitetsheving som gjør at de beste vinene kan måle seg med hva det skal være, og også dagligvinene holder god kvalitet. De mest kjente vinene fremstilles av druetypen Malbec, som kommer fra vingårdene under Andesfjellene og som har vunnet flere internasjonale priser.
Besøk en estanzia
Hvis dere ønsker en pause fra bylivet og vil nyte den vakre argentinske landsbygda uten å dra for langt ut av hovedstaden, kan dere besøke en av de flotte estanciaene som ligger like uten for Buenos Aires. Estanciaene spiller en stor og viktig rolle i Argentinas kultur, økonomi og historie. Det var disse som gjorde Argentina til en av de største korn- og kjøttprodusenter i verden. I dag er det mange estanciaer som tar imot gjester. Her får dere en unik anledning til å oppleve ekte gauchokultur i fredelige og vakre omgivelser, og dere kan delta i en lang rekke utendørsaktiviteter. De fleste estanciaene er over to hundre år gamle, og dagliglivet bygger fortsatt på gamle tradisjoner og verdier. Mange er restaurerte kolonihus, og alle har sitt særpreg. Hovedbygningen brukes gjerne til å ta imot gjester, og herfra har dere utsyn til den endeløse pampasen med beitende kveg, sauer og geiter – og hester. Estanciaene tilbyr en lang rekke fasiliteter, som svømmebasseng, flotte hager og kjøkken i verdensklassen. Her kan dere ri, gå turer og spise tradisjonell argentinsk mat rett fra grillen.

Mer informasjon fra Store norske leksikon

Reiser som inkluderer Buenos Aires

 • Rundreise med Buenos Aires - Iguazu og Rio de Janeiro
  Rundreise med Buenos Aires - Iguazu og Rio de Janeiro

  To uker fra kr. 65.900,- for to personer i dobbeltrom

  Her får dere oppleve tango i tangoens hovedstad, beskue ett av verdens vakreste underverk fra både argentinsk og brasiliansk side, samt kose dere noen dager på stranden i verdensmetropolen Rio de Janeiro. Underveis bor dere på utmerkede hoteller og blir tatt vel vare på av våre lokale representanter.
  Les mer...
 • Buenos Aires – Peninsula Valdes – Mendoza
  Buenos Aires – Peninsula Valdes – Mendoza

  13 dager / 12 netter

  Denne turen tar deg til på østkysten av Patagonia. Her får du oppleve hvaler, delfiner, sjøelefanter, sjøløver og en koloni på over en halv million pingviner. I Mendoza kan du nyte et glass vin på en herregård og se Andesfjellene i horisonten. Du får besøke noen av områdets beste vingårder og nyte et tradisjonelt asado måltid. Turen avsluttes i Buenos Aires der du får besøke de ulike bydelene, oppleve et fantastisk tangoshow, og shoppe i de mange butikkene.
  Les mer...
 • Rundreise Buenos Aires – Estancia og Iguazu
  Rundreise Buenos Aires – Estancia og Iguazu

  13 dager / 12 netter

  Start reisen din i Buenos Aires, ofte omtalt som «Sør-Amerikas Paris». Fortsett til pampasen utenfor Buenos Aires og bo på en typisk argentinsk estancia. Her kan du slappe av i landlige omgivelser, ri, gå turer og spise tradisjonell argentinsk mat rett fra grillen. Fra den avslappende tilværelsen på estanciaen går turen videre til et av verdens mest spektakulære naturopplevelser, fossefallene i Iguazu. Iguazufallene ligger på grensen mellom Argentina, Brasil og Paraguay.
  Les mer...

Kontaktskjema..

Ibsen Reiser AS
Parkveien 55
0256 Oslo

e-post: post@ibsenreiser.no
Tlf. (+47) 22 83 92 15

Du kan nå oss på telefon mandag til fredag mellom 10:00 og 15:00.

Fyll inn skjemaet under for å sende oss en uforpliktende forespørsel (alle felt må fylles inn):

Du vil motta en kopi av meldingen til den epost-adressen du har oppgitt. Vennligst ring oss hvis du ikke mottar noen kopi.

Tlf. (+47) 22 83 92 15
Du kan nå oss på telefon mandag til fredag mellom 10:00 og 15:00.Ibsen Reiser AS
Parkveien 55
0256 Oslo
Telefon: (+47) 22 83 92 15
Foretaksregisteret NO 994906348 MVA
Les mer om Ibsen Reiser...

Trygghet

RGF logo iata logo

Kvalitet

Når dere reiser med Ibsen Reiser er dere garantert høy kvalitet. Våre vilkår er i henhold til «Alminnelige vilkår for pakkereiser», og vi stiller lovbestemt garanti til Reisegarantifondet.
Les mer om oss...